Edwin Valentijn bijzonder hoogleraar Astronomische informatietechnologie

Datum:30 januari 2006

Dr. Edwin A.Valentijn is per december 2005 benoemd tot bijzonder hoogleraar Astronomische informatietechnologie bij de RUG. Dit is een leerstoel binnen de basiseenheid Sterrenkunde van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen wegens de Stichting Leonardo da Vinci.

Valentijn heeft een grote bijdrage geleverd aan ons begrip van gas en stof in en rondom sterrenstelsels. Hij is pionier in zijn vakgebied: de toepassing van de informatietechnologie in de sterrenkunde en het ontwikkelen van Virtual Observatory-technieken. Voor OmegaCAM, de 256 megapixel groothoekcamera voor de nieuwe Europese VLT Survey Telescope, leidt Valentijn de ontwikkeling van de datareductiesoftware. Ook coördineert hij het Europese project Astro-Wise voor de internationale samenwerking en verwerking van gigantische hoeveelheden gegevens. Valentijn staat tot slot aan het hoofd van het astronomische datacentrum OmegaCEN.

Edwin A. Valentijn (Voorburg, 1952) studeerde sterrenkunde in Leiden en promoveerde er in 1979 op het proefschrift Radio investigations of clusters of galaxies. Daarna werkte hij als postdoc bij de Sterrewacht in Leiden (1979), de European Southern Observatory (ESO) in Genève en München (1979-1984), en het Kapteyn Instituut in Groningen (1984-1988). Drie jaar lang was Valentijn vervolgens verbonden aan de ESO in Garching, Duitsland, waarna hij in 1990 onderzoeker werd aan de NWO-Stichting Ruimte Onderzoek Nederland (SRON) in Groningen. Sinds 1998 werkt Valentijn bij de Nationale Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) en het Kapteyn Instituut in Groningen. /KN

Informatie

prof.dr. E.A. Valentijn, tel. (050) 363 40 11, e-mail e.a.valentijn@rug.nl


Laatst gewijzigd:31 januari 2006 14:03