1 maart 2006

We hebben de afgelopen nacht vooral veel aandacht aan Hidde's drinktechniek besteed. Voor onze eigen nachtrust, hebben we hem na iedere voeding bijgevoerd met het spuitje, in de hoop dat we langer dan 2,5 uur zouden kunnen slapen. De eerste keer heeft Michiel hem jammer genoeg overvoerd. Hij heeft nog twee uur lang gehuild, gehikt, en mondjes teruggegeven. De tweede keer zat er niet zoveel meer in Nienke's borsten, omdat die voor Wiebe flink waren afgekolfd. Hidde had nog dorst, maar er was geen drinken meer. Hij heeft van 5:00 tot 6:30 vrijwel onafgebroken gejammerd. Toen Michiel de ontbijttafel ging dekken, ontdekte hij 80cc gekolfde moedermelk in de koelkast. Sorry Hidde, we zullen het nooooooit meer doen.

Maar goed, met het slangetje langs Nienke's tepel hebben we hem al een stuk beter kunnen laten happen. Telkens als hij langer dan een paar seconden zijn kaakjes stil houdt, of als mij domweg zit te klooien, gaat hij van de borst.

Wiebe wordt steeds kort aangelegd, waarna hij al snel door middel van vingervoeden van afgekolfde moedermelk wordt geholpen.

's Ochtends kregen we bezoek van Yvonne, de verloskundige die Douwe's bevalling begeleidde. Ze heeft naar Nienke's buik gekeken en meegedacht over het borstvoedingsprobleem, maar had niet het idee dat we iets fundamenteels verkeerd deden. Ze zei wel, net als Ineke, dat het soms een paar weken kan duren voordat een kind "het" echt door krijgt. Even geduld dus nog.

Daarna zijn de buren met hun dochtertjes op bezoek geweest. Erg gezellig. Douwe heeft, ondanks eerder luidkeels protest, met veel plezier met Silke gespeeld.

Hidde heeft het door! Vlak voor het avond eten is bij Hidde het kwartje gevallen. Hij kan nu ook uitstekend zonder tepelhoedje drinken. Hij heeft het alleen nog wel nodig om op gang te komen. Dat is een hele opluchting. Nienke heeft ook haar voedingshouding aangepast. Tot nu toe voedde ze steeds in "rugby" houding, maar sinds vanmorgen voedt ze met het kind voor haar buik langs op de arm. Vanavond voelde het voor het eerst weer net zoals toen Douwe het eenmaal door had. Nu Wiebe nog.

Het heeft flink gesneeuwd vanavond, dus Douwe en Michiel hebben een uitgebreid sneeuwballengevecht gehouden! Douwe vond het heerlijk. Hij is pas rond 20:30 naar bed gegaan. Hij zat overigens de hele dag lekker in zijn vel. We denken dat hij zijn nieuwe plekje in het gezin bijna gevonden heeft. Het was natuurlijk ook een rustige dag, zonder grote leven-op-stelten-zettende verassingen. Daar houdt hij wel van.

[Douwe heeft koude handjes. Je vraagt je af waarom.]

Douwe heeft koude handjes. Je vraagt je af waarom.