28 februari 2006

Ook de afgelopen nacht was weer een drama nacht. Alleen hebben we dit keer, schrik niet, 3 uur kunnen slapen. Joepieieieieie! Wat voelt een mens zich dan ineens uitgerust...

Wiebe drinkt nog steeds niet goed uit de borst. Hij begint wel beter te happen. We denken dat dat komt doordat we hem met behulp van vingervoeden (middelvinger in de mond, spuitje met moedermelk ernaast, spuiten als hij iets goed doet) toch een beetje hebben kunnen trainen. We hopen dat we hem zo ook kunnen leren om harder te zuigen en kauwbewegingen te maken, maar voorlopig houdt hij zijn mond muisstil zodra hij Nienke's tepel in zijn mond heeft. De luiwammes... Hij heeft geluk dat zijn broer Hidde de borstvoeding vrij redelijk aan de gang houdt.

De overgrootmoeders kwamen vanmorgen op bezoek, samen met de ouders van Nienke. Ook Taco en Ilona wilden graag 's ochtends komen, maar kregen dat door de lange files als gevolg van de sneeuw niet voor elkaar. Zij kwamen 's middags langs. Nienkes ouders en oma's zijn bijna vijf uur onderweg geweest van Beverwijk naar Assen. Douwe vond het heerlijk dat ze langs kwamen. Hij heeft lekker met ze gespeeld. Hij heeft het toch nog regelmatig wat moeilijk met de nieuwe situatie en de verminderde aandacht die we aan hem kunnen besteden. Wel gaat hij wat meer zelfstandig spelen en laten we hem zoveel mogelijk helpen bij de verzorging van de tweeling.

[Oma Gre knuffelt Hidde]

Oma Gré knuffelt Hidde.


[Oma Sjoukje speelt met Wiebe]

Oma Sjoukje speelt met Wiebe.


[Taco met Wiebe]

Taco met Wiebe.


[Ilona verschoont Hidde op de keukentafel]

Ilona verschoont Hidde op de keukentafel.


We worden inmiddels een beetje radeloos van Wiebe's drinkprobleem. Ellen Kant, onze kraamhulp, heeft al allerhande technieken uitgeprobeerd. Niets lijkt echt goed te helpen. Vingervoeden met een spuitje lijkt nog wel de meest veelbelovende optie, maar het is behoorlijk arbeidsintensief. Ook Hidde heeft vaak lang nodig voordat hij uiteindelijk enigszins efficient begint te drinken. Hij drinkt alleen goed met behulp van een tepelhoedje (ideaal als een kind zijn mond niet ver genoeg opent.) Zelfs dan hebben we de indruk dat hij vaak niet genoeg binnenkrijgt, waardoor hij na twee uur alweer opnieuw aan de borst moet. Aangezien in het tussenliggende uur Wiebe is gevoed, blijft er precies niets over om te slapen...

We besluiten om Ineke Bakker te bellen. Zij was onze zwangerschapscursusleidster tijdens de zwangerschap van Douwe en we hoopten dat zij misschien nog nieuwe ideeëaut;n had. Michiel kon de zelfde avond nog langs komen. Ze herrinnerde ons aan een aantal basisregels, die we wat minder strikt waren gaan toepassen, waaronder haal het kind direct van de borst als het ook maar iets verkeerd doet.. Verder had ze een extra hulpmiddel bij het vingervoeden: een flexibel slangetje dat op de injectiespuit gezet kon worden. Met dat slangetje kunnen we dan zelfs langs de tepel met de injectiespuit voeden en dat biedt natuurlijk nieuwe trainingsmogelijkheden.