KNVWS-logo

Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde

Naar home page

8 maart 2016

Logo's huisstijl KNVWS

gif/jpg/pdf-bestanden bekijken met linkermuisknop, alle bestanden downloaden in Windows met rechter muisknop.

Het logo: Tussen KNV en WS staan verschoven rechthoeken in blauw en zwart, een witte spiraal loopt door beide heen als depressie ofwel melkwegstelsel. De blauwe rechthoek met wolk staat voor Weer, en de zwarte met een (staart-)ster staat voor Sterrenkunde. Het blauw is Pantone 300 U voor drukwerk. Er is ook een grijs-zwarte versie voor zwart-wit printen, en een zwak blauw-zwak grijze versie voor een achtergrond. Het logo is er met/zonder verenigingsnaam, en de achtergrond is er ook zonder afkorting KNVWS. Informatie over het ontwerp staat na de tabel.

Omschrijving logo

Kleine files voor web

Voor print

EPS

pdf

blauw-zwart logo met KNVWS, hoofdvorm van het ontwerp

knvwsklein.gif

knvwsklein.jpg

knvws.jpg

knvwseps.ps

knvwseps.pdf

profiel"foto" sociale media

knvws400x400.jpg

 

 

 

versie in zwart-wit

 

knvwszw.jpg

 

 

hoofdvorm plus volledige naam vereniging

knvwstekstklein.gif

knvwstekst.jpg

knvwsteksteps.ps

knvwsteksteps.pdf

hoofdvorm voor background

 

knvwsback.jpg

knvwsbackeps.ps

knvwsbackeps.pdf

background zonder letters KNVWS

nvwsback.gif (met extra wit i.v.m. verticale en horizontale herhaling)

backzonderknvws.jpg

 

 

In 1997 schreef het bestuur een prijsvraag uit voor een logo, en ontving tien inzendingen met een of meer ontwerpen. Het waren NVWS logo's. Nadat de vereniging in 2002 Koninklijk werd heeft de ontwerper de K toegevoegd. In ťťn versie was de volledige verenigingsnaam als een golf toegevoegd. Na toevoeging van "Koninklijk" werden dat twee rechte regels links en rechts van het logo.

De ontwerper Bert van Dijk vertelde in de Verenigingsraad 20 juni 1998 hoe hij op het idee van zijn prijswinnend ontwerp was gekomen:

"Toen ik besloot om aan de logoprijsvraag mee te doen, zocht ik naar een grafische link tussen weer- en sterrenkunde. De eerste ideeŽn waren van een persoon die vol bewondering naar boven keek. Ik kwam op een beter idee door een opmerking van Erwin Kroll, op de JWG-dag ergens in1989, na een dialezing van Dany Cardoen: 'De spiraalstructuur van de stelsels op de dia's, die ik net heb gezien, lijkt verdraaid veel op mijn depressies'. Een witte spiraal over een blauw vlak (weerkunde) en over een zwart vlak (sterrenkunde) leek mij een stilistisch en strak ontwerp, dat vele jaren mee kan. Om toch de weer- en sterrenkunde te verduidelijken heb ik respectievelijk een wolk en een (staart)ster inde vlakken gezet. Ik koos voor een frisse kleur blauw, ook omdat dit nog beter bij weerkunde past. De letters NV en WS zijn cursiefgeplaatst om een groter verschil te krijgen met de twee rechte vlakken. Ook heb ik deze letters de vlakken laten overlappen om dit beter bij deze laatste te laten horen. De zwarte schaduwen onder de blauwe letters laten de letters van de vlakken afkomen (diepte) en lossen meteen de onduidelijkheid op van de blauwe V die het blauwe vlak overlapt.

De tekst 'Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde' is tevens in een golf gezet, om hem beter bij de spiraal (de eye-catcher) te laten horen en het geheel een speelser karakter te geven. De letters N,V, W en S in deze regel heb ik blauw gemaakt om de afkorting NVWS te verduidelijken. De letters zelf zijn, net als de twee vlakken, hoog en smal. Er is een versie gemaakt voor algemeen gebruik (bijv. in Zenit)en een korte en lange versie voor op handelsdrukwerk (respectievelijk voor enveloppen en briefpapier).

Het geheel is vrij gemakkelijk te kopiŽren (niets zal onduidelijk worden of zelfs wegvallen), iets dat een voorwaarde was. Het logo is inde computer gemaakt en derhalve digitaal. Voor de goede orde: Op een Apple Macintosh (Mac), in het programma Adobe Illustrator 6.0. Ook voor Internetdoeleinden kon voor een passend bestandsformaat worden gezorgd."